Total Patients In Ward

Daisypath cik Misi and blog Awesome

Daisypath Friendship tickers

February 19, 2012

Doktor Pro Sangat : Aku Suspect TB? OMG !

Mesti korang cam buntang mate cket kan tengok title kat atas tuh ? Okey, AKU TAK TIPU. Actually, sejak sebulan lepas aku tak bape sehat. Since 1st week bulan January tuh aku dah start batuk-II, demam berbalik yg datang time malam jer, saket dada lagi...*yeah, macam korang dapat agak, aku nanges jer selalu tepon mama ngadu-II semue. Cett~*
Mulanye aku tak nak pegi klinik, coz AKU BENCI UBAT weyhh ! Haa, pegi lah spital or klinik banyak mane, satu ubat pon aku takkan makan. Tunggu orang pakse or memang dah betol-II tak tahan baru aku telan ! *degil tahap gaban aku nih !*


Berbalik ke topic utame kite plak yer.


Nak di pendekkan cite, mase 3hb February ari tuh aku pegi laa jugak klinik. Tuh pun atas paksaan kakak rumate aku. Yela, sape tak risau kan ? Dah dekat SEBULAN tapi tak baek-II demam and batuk aku. *agaknye diorang dah tak tahan aku memekak time malam coz batuk aku yg dasat tuh (-_-)*

Sampai jer kat klinik, macam biase amek no. giliran blablabla sume...Then, turn untuk aku jumpe doktor pon sampai. Aku masuk tuh berlagak muke takde pape laa konon. Sekali hukhuk sane hukhuk sini ! *potong stim betolllaahh. Kan dah tunjuk sangat aku nih saket terok. Sigh*
Doktor pon cam bese tanye tuh ni, aku jawab laa ngan jujo tanpe pikir ape reaction doktor tuhh. Dalam hati janji aku dah pegi check up, dapat ubat then balek !

SUDDENLY !!!

"Adek, *hew~ adek die panggil aku beb !* kite terpakse work out untuk TB okey."

Err what ??! TB ? You mean TUBERKOLOSIS or PENYAKIT BATUK KERING  tuh ke ??
Okeyy, aku sentap sekejap--
Eh jap ! Are you sure doctor ?? Aku ni suspect bende nih ke ?

Batuk kering atau Tuberkulosis adalah jangkitan bakterium Mycobacterium tuberculosis, yang biasanya menyerang paru-paru (TB pulmonari ) juga mampu menyerang sistem saraf tunjang (meningitis), sistem limfatiksistem peredaran atau "circulatory system" (TB miliari ), sistem genitourinaritulangsendi dan lain-lain.

Contoh X-ray *bukan aku punye ea*

Yarrkks~ macam ape jer bentuk die

Pastu korang agak-II ape aku rase ? Ya Allah, dalam hati Tuhan jer tau :'(  Aku mule dah pikir macam-macam kemungkinan. Serius sangat ke ? Sampai doktor tuh nak work out untuk TB ? Aku nak nanges kat situ jugak rase mase tuh taw ! *tapi maluu orang ade ramai*
For sape-sape yg disuspect cam aku, you all kene bagi sputum or kahak dalam 3 kali but in different day laa. So mase tuh aku bagi satu sampel untuk dorang. Haa, kau rasekan kahak aku tuh ! Aku dah wekwek gile-gile. HAHAHA.
Then sputum tuh aku hantar lagi mase 7 and 8hb. And lagi, sebab kan bende tuh, aku terpakse skip kelas lagi skali untuk wat chest x-ray. *penat tau tak ? rugi gile tak pegi kelas. Huuhh~ !* Aku punye last appointment 17hb iaitu mase hari Jumaat lepas.

Okeyy, 17hb mari sudahh ! Chooyyy ! Aku kene amek darah pulak. Bende yg aku paling tak suke nih laa ! Aku nih dah laa lembik. Masuk jarum cket da lebam. Oh, aku engat lagi time aku sesuke ngade-II suh kawan aku wat DXT *name panjang aku tak tauuu. Hekhek* or jarum kecik yg cucuk untuk check gule dalam darah tuh. After die wat, straight lebam ! Baru hok kecik. Kalo besau punye jarum 0_o ?

Okey-okey, sambung cite balek--

Haa pastu da siap semue, aku pon get ready laa nak present x-ray aku. So doctor pon check. Aku mase tuh wat balek action time mule-II datang dulu. Tapi mase tuh memang aku dah sehat alhamdulillah. Yang bez nyee, die cakap NORMAL. Syukur =') Agaknye die tak puas hati, die pegi tanye kawan doctor yg len. But of koslaa, the answer remains same. Yeeeehhuuuu :D !

See my shining face tak ? Tak nampak saket pon kan ? I told you doctor :) !

Bak kate pengajar aku, doktor tuh terlebih pandai. Sebab tuh die diagnose aku terlebih dos ! HAHA. Para doktor sekalian, jangan marah yer :p ! Aku sekarang BEBAS DARIPADA TB =) ! 

Okeyla. Sayang korang, assalamualaikum....!

1 comment:

Copyright Reserved: simisimolek.blogspot.com