Total Patients In Ward

Daisypath cik Misi and blog Awesome

Daisypath Friendship tickers

February 17, 2012

Fun In The Old



Kawan-kawan :) Ngah semangat nak post entry nih ! Yela, tadikan time ngah google sal assignment, *yg bertimbun tuhh*  tetibe aku terjumpe article sal traditional games kat Asia. Wow, aku engatkan takat gasing, congkak, blablabla sume tuh. Tapi ade baaaaannyyaakk agi weyhh :D ! *Okey, aku excited melampauuu*

And, secare kebetulan dalam THE BIG READ  yg aku bace pon ade sal bende nih. Agak-agak ape aku nak buat ? Hek eleh, gatalkan jari jemari aku *yg memang gatal coz baaannyaakk duit keluar bayau tuh nih T__T* type panjang-II sal bende nih laa. HEKHEK. Sharing is caring :)
So, lets discover how our ancestors whiled away their free time and how permainan-II nih still being kept alive and dimainkan skang !



MAHJONG
Origin : China
Negara yg main : Seluruh dunia
Game nih inspired daripade satu card game iaitu Madio di pertengahan Dinasti Ming ( 1368-1644 )


GASING
Origin : Malaysia
Negara yg main : Thailand, Brunei, Singapore, Malaysia
Permainan gasing diadakan selalunye semase musim padi menuai, dengan harapan gasing yg berpusing tuh akan bawak tuah.


WEIQI
Origin : China
Negara yg main : Japan ( Go), Korea ( Baduk ), seluruh dunie
Game yg originated in ancient China lebih daripada 2500 tahun dahulu.


FIVE STONES @ BATU SEREMBAN
Origin : Ancient Asia
Negara yg main : Seluruh dunie
Kanak-kanak and wanita suke main satu permainan menggunakan knucklebones daripada binatang sperti kambing biri-biri yg mane setelah itu tercetusnya batu seremban.




KITE FLYING
Origin : China
Negara yg main : Malaysia, Afghanistan, India, seluruh dunie
Dipercayai, layang-II pertama dibuat pada 376 BC. Layang-II pada ketike tuh digunekan bertujuan sebagai signal untuk para askar.





PACHISI
Origin : India
Negara yg main : USA, sebahagian komuniti India di Asia
Dikenali sebagai national game of India, Pachisi originated sekitar abad ke-4 AD.




CONGKAK
Origin : Arab and Afrika
Negara yg main : Sri Lanka, Malaysia, Maldives, India, Filipina, Singapore, Indonesia, Thailand
Secara tradisinye known as "girl's game", dijumpai sekitar 7000-5000 BC Jordan.


BACKGAMMON
Origin : Ancient Egypt
Negara yg main : Seleruh dunie
Salah satu board games yg tertua, started sekitar 5000 tahun dulu di Iran and India.


GULI
Origin : Malaysia
Negara yg main : Seluruh dunie
Permainan tradisi kanak-II Melayu nih dimain dengan Wester guli.



SNAKES AND LADDERS
Origin : India
Negara yg main : Seluruh dunie
Permainan nih originated di India yg mane game ni based on morality dipanggil Vaikuntapaali or Paramapada Sopanam.



CARROM
Origin : India
Negara yg main : Seluruh dunie
Bertahun lamenye carrom diperkenalkan oleh negara-II seperti India, Myanmar, Portugal.





DICE
Origin : Persia
Negara yg main : India, seluruh dunie
Negare Iran adalah negare pertame yg introduce dadu, kire-II 5000 tahun dulu. Skang digunekan dalam kebanyakkan games di dunie nih.



Haaaahhhhh~! Baaaannyyyaakk lagi games die actually. Tapi kan, tangan kite da saket nak taip banyak-banyak. HUUU. Cukupla tuh ea ?


Okeyla. Sayang korang, assalamualaikum...!

No comments:

Post a Comment

Copyright Reserved: simisimolek.blogspot.com