Total Patients In Ward

Daisypath cik Misi and blog Awesome

Daisypath Friendship tickers

February 11, 2012

MiSI oh MiSi...!

Hey guys ! *jap2, nak streching tangan n jejari aku ni sat ! Yargh, yargh, >,< !* Okey doneee :D
Ouh sat yee, nmpak tak tajuk n font entry aku nih ? Terang ? Bkan ape, sibuk je cik Iskandar aku tuh ngomen:

"Tak nampak sangtlaa ayat die, ce tukau cket kaler tuh..blabla,.."

Die da jadi mentor ke-2 aku ke ape (--') ? Tapi xpelaa, aku da tukau cket ni haaa. Yela, lelaki kn. Well I mean, susah btol kadang-kadang nk dgar ape yg diorang pendamkn. Ape diorang ase, pikir..Cakapkn OK jelaa slaluu. Kadang-kadang tuh, nak kite yg kene tanye semue. Emmm.

Eh copp !! Haa tgok ? Merepek lagi aku ni. Addooiyaiii. Dah lari topic dah. *sigh.


Based on topic kite kat atas tuh n before kite further lagi jaoh, ade sape-sape tau ape yg dikatekn dengan MISI ? Firstly, cube kite tgok maksud die dalam KAMUS DEWAN edisi keempat ,

MISI bermaksud tugas khusus yang dipertanggungjawabkan kepada atau yang akan dilakukan oleh seseorang atau
 sesuatu kumpulan.

TETAPI ! Bukan maksud misi ni yg aku nak korang pahamkn. Ye, dah btol la tuh maksud die. Cume, versi misi yg aku nak story kat korang skang ialah misi yang bekerja di spital or klinik. And ya, aku lah Misi Aina Nadia a.k.a Jururawat (Pelatih) Aina Nadia :)

Nursing creates an environment for health and for healing. It enables the patient to work towards a balance of physical, emotional, spiritual and social well being. Nursing is showing compassion to people by helping them on the outside, inside and all around. Nursing is being there for the individual patient and the patient’s family. 

*seperti yg tertera dalam nametag aku.


Okey, skang dah jelas terang n nyata aku nih student nurse kn ? Haa pastu tmbah lagi yg aku tak hbes-hbes dok tayang 'cik misi nadia' lah, 'celotah si misi' lah. Siyesly, bukan nak bangge yg aku nih nurse student. Tidak sama sekali. Ala, even ade jer orang pandang remeh kat nurse kn ? And disebabkn tuh, smpai ade yg tak nak ngaku die tuh misi a.k.a jururawat. Perlu ke utk rase malu ?
Tapi nape aku tanpe rase malu untuk expose kat korang yg aku nih MISI or ngan name glemernye NURSE ?
Sebabnye...
  • Misi lah yg akan beri perawatan selanjutnya after doktor. Bayangkan kalo misi  tak de ? Makin pulih ke korang ? And if korang dok terlantar tak ley bngun, adakah doktor yg sggup cuci berak kencing korang ? *ha memang bersemotla tmpat ko pastu !
  • Di ward, doktor akan beri arahan ubat ape yg patot misi bagi kat patient. Kalo bukan misi yg nak bagi ubat kat korang, sape lagi ? Kadang-kadang tuh ade patient yg tak ley mkn secare oral. Misi-misi laa yg tlong slurkn ubat ke mulut patient tuh ngan harapan die cpat sembuh :'(
  • Camne pulak bagi korang or patient yg kat ward tuh rase depressed sbab sket yg korang dpt ? Doktor akan bagi moral support. *but die xdela nak layan ko sngat okeyy. Tak kuase die~*  Trust me, hnye misi laa antare yg slalu bagi semngat n jage mkan mnum korang dalam ward tuhh.
  • Cube pegi spital. Dari patient, doktor, sampaila ke relative patient, sape yg diorang kerap panggil bile ade pape  ?  "Misiiiiii...! Nak gi toilet !"  "Cik misi, nape ngan tangan saye ??"  "Misi, blabla.." Have you hear dat ? Or penah jadi patient ? 

we care about you =)

Banyak lagi sbenarnya keje misi nih. Aku tgok kat ward tuh, staf nurse semue busy ke hulu ke hilir nak uruskan mcam-mcam taw ! Wlaupon diorang maybe ade probs sndiri, tapi bile on duty diorang xpenah sia-sia kn patient :)

ENOUGH NADIA ! Stop tacin-tacin sal bende nih......! *uh, uh. TER-tacin plak haii :p

Let's begin :D !

Munirah, aku n Syima ^_^

Untuk Sem 2 nih, *okey, bru sem 2 da kepoh-kepoh nak jadi staf nurse (-__-') * subject yg kitorang blaja agak TOUGH. Pengajar n akak senior semue da mencuakkan kitorang sal Sem 2 nih. Heww~
Ape, egt nak jadi misi ni senang ke ? Senang mcam nak goreng ayam tuh ? Haa ko lumur ayam tuh ngan kunyit, pnaskn api pastu goreng. Tapi kalo aku, aku lagi suke taruk serbuk kari then lumurkn skali. Nnt baru sdap cket kn ? Xdela rase kunyit jerr. 

-----Ya Allah ! Weyh, sudah-sudah lee ko nak melalut Nad ! *pantang lepa, menyimpang je keje. Urff~!----

Skang, meh aku show kat yoouu aalll semue subject yg I blaja okeyyy~ ! *addoii, gedik ko nyah~* 0uh, sebelum tuh. Sume-sume skali ade dlam 6 subject asas n meme wat aku mengah satu badan laa kn nak ketchup. Tak yah cakap bnyak-bnyak kang takot aku melalut lagi, juz take a lo0k laa yerk :

sory syg-syg sume, kabur cket. Huu.

Besides, kitorang blaja gak ubat-ubat nih. Pharmacology dalam subject Health Science tuh. Agak menyerabutkan otak-otak kami yg sememangnye dah dipenuhi dgan sgale bagai input T___T.
*Rase cam nak patah blek jer ke Sem 1 n blajaq bed making lah, amek BP, cuci BO n PU patient, etc etc* Apepon, da bidang ni yang aku pilih instead of ACCOUNTING, so kene la terime....

Eh, penah tak aku ckap yg aku ni dulu student account ??

#For ur info, aku nih dulu study kat Matrik ****** in Accounting. Hbes jer matrik, aku dpat letter dari Kementerian Kesihatan utk pegi ke Kolej Kejururawatan ******* nih..
So, utk budak yg tak de basic science cam aku nih blaja dlam medical line, memang agak susah laa. Tapi Alhamdulillah, aku setakat nih mampu wat yg the bez utk parents aku =)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Tarik nafasss....lepas ! Fuhh, banyak nyeee aku bebel dlam entry nih :D ! So utk conclusionnye, tugas sebagai misi nih bnyak sgt cabaran nye. Eh, tak ! Before nak jadi misi lagi da mcam-mcam dugaan kene tempuh...
For those yg dlam bidang study cam aku nih baru tau ape rasenye.

Hargailah segale pertolongn n keje-keje yg misi wat kat spital tuh okeyy. Jangan nak cri salah misi jer kalo perawatan yg diberi tak berkesan, tapi tgokla kat potensi diri tuh. Adakah anda ckup memberi kejesame ? And jgan sesekali pndang rendah kat misi yer kawan-kawan ! Sesungguhnye keje misi nih adalah keje yg sngat mulia :) Renung-renungkan~!


From us, misi-to-be, JP JULAI 2011 =) 


Okeyla. Sayang korang, assalamualaikum...!

9 comments:

  1. wahh berjeler nye entry dia..


    P tetap suka :)

    ReplyDelete
  2. huhu :) saje nak wat panjang2 la akak comeyy~

    ReplyDelete
    Replies
    1. comel la nadia ada lesung pipit, hehe..~~

      belaja elok3 semoga jadik misi yang cantik lagi berilmu dan cekap, heks.

      Delete
  3. hee:) masyehh akak !
    wanni : tnx awk ! wanni pon comey jerr, tu yg nadia follow:p

    ReplyDelete
  4. http://sofiartioktarina.blogspot.com/2012/02/hide-kan-blog-yang-di-follow.html

    tapi tak tau la awak paham ke tak

    ReplyDelete

Copyright Reserved: simisimolek.blogspot.com