Total Patients In Ward

Daisypath cik Misi and blog Awesome

Daisypath Friendship tickers

April 08, 2012

Gagal dalam ber-DIET ?


Semua orang suke makan. Aku suke, korang suke, diorang pon suke. Tak salah nak makan. Asalkan jangan sampai memegang prinsip ' MAKAN UNTUK HIDUP ' sudah laa yer. But, ade jer yang tengah diet kan. It's okeyy nak berdiet nih.  Aku pon boley dikire on diet jugak laa sekarang nih. *Al maklumlah, badan pon dah nak jadi macam batang balak skang T__T *

Just sometimes tuh kite kene laa pandai pilih makanan. Sebab, boley jadi makanan yang paling kite suke adalah makanan yang memudaratkan kesihatan. Yelaa, bile dah tak betol makan then badan dah gemok ke ape ke, mule laa bising segale bagai. Haa pastuh, dok dengki kat orang-II badan macam tak cukup zat tuh. Eh, silap. Orang-orang KURUS =P


Banyak sangat makanan feveret kite yang mane antare penyebab gagal untuk langsingkan badan kite. Dalam kite berdiet, makanan nih laa boley jugak memudaratkan tahap kesihatan tubuh badan. Antaranya :

1. Ice-cream

Time-time panas terik, tekak rase kering, memang sedap giler laa makan bende-bende sejuk macam ice-cream. Kadang-II tuh bukan takat time panas jer. Dok tengok TV ke, or jalan-jalan shopping pon sempat lagi makan ice-cream. *Aku lewtuh.* But korang kene engat, kalori dalam benda nih laa yang akan diserap dengan cepat. Better pilih makanan cam yogurt sebagai ganti. Takpon, kau rembat jer air kosong. If susah nak elak makan eskem, pilih laa yang ade kadar kalori rendah. Lame-lame nanti dari nak kurangkan, jadi jarang or tak nak dah makan eskem sangat.

2. Sosej/Hotdog

Usually, sosej nih jadi pilihan untuk breakfast. Tapi sekarang, sosej juga dah jadi salah satu sajian tengah hari or for dinner. Boleh dikatekan sosej nih antare hidangan yang sesuai untuk semua makanan. Maybe juga disebabkan sosej nih paling mudah untuk disediakan. Aku pon suke makan bende alah nih. Jangan tipu ah kalau kau cakap kau tak suke makan. Aku siap jadikan sosej nih makanan wajib kott kat kolej. Tapi, kalau boley jangan laa tambah ngan pelbagai sos or mayonis. Pastuh elakkan dari goreng bende nih. Prefer rebus or panggang sebab nak kurangkan minyak. Ouh, paling penting elak makan lebih dari satu ! Sebab sosej nih banyak sodium and lemak yang tinggi. *aku rase aku makan lebih dari 3 (=_=')*

3. Chocolate

Some people cakap cokelat nih boley menggemukkan, juge boley melangsingkan. Which one betol sebenarnye ? Okey, for your info ade banyak jenis cokelat tapi cokelat hitam yang paling banyak manfaat untuk kesihatan. For those yang on diet and memang payah laa kan nak tinggalkan feveret food yang satu nih, tak payah risau yep. But still, kene laa amek secare bersederhana. *errk maybe pelik, but aku kurang suke makan cokelat okeyy.* Kandungan polyphenol yang tinggi dalam cokelat jenis nih boley beri manfaat kesihatan. Even so, elakkan makan terlalu banyak sebab ia tetap mengandungi lemak, gule, and kalori yang tersendiri.

4. Topping

Hidangan yang ade topping macam sos or krim memiliki lemak and kalori yang tinggi. Example, krim putar yang dicampurkan di dalam jus strawberry or dressing salad dengan sos dressing boley jadikan makanan sihat tadi tercemar dengan kandungan kalori and lemak yang tinggi. Cukup laa just makan hidangan sayuran and buahan tanpe topping macam nih. *tapi aku suke sangat makan strawberry celup ngan cokelat. Emm.*

---------------------------------------------------------------------------------------

Dah jelas ? Bagos bagi sape-sape yang dah jelas. Eh tapi siyesly, aku makan semua makanan-II yang disebut tadi taw ! Gile kau. Makanan macam nih yang sedap. Tapi nak wat camne ? Orang yang nak kurus macam aku nih laa yang kene strict cket bab makan ye tak. Mr Perfect aku cakap tak yah laa nak diet bagai nih. Tapi aku tak nak ah nanti die jalan ngan batang balak kan ? Heh~ Hope korang yang on diet tuh semua dapat iktibar laa ye dari segale kenyataan di atas. HAHA :D Gud luck dalam berdiet !

cik misi gemok #___#


Okeyla. Sayang korang, assalamualaikum..!

1 comment:

  1. huhuu..naknak kurus...tp nmpk coklat..sose..ais krim...susah,,,

    ReplyDelete

Copyright Reserved: simisimolek.blogspot.com