Total Patients In Ward

Daisypath cik Misi and blog Awesome

Daisypath Friendship tickers

June 03, 2012

Dia bernama KAKAK =')


Aku tak tahu kenape hati aku tersentuh tatkala menyebut perkataan 'kakak'. Jari aku mula jadi rajin untuk menulis segala luahan hati aku apabila aku terkenangkan 'kakak'. Semua tahu siapa itu kakak kan ? Ya, insan yang boleh untuk kita berkongsi suka duka dan segala rahsia. Kakak juga sebagai pengganti ibu/mak/mama kita apabila kita rasa sedih, sunyi, dan keseorangan. Kenape bukan abang ? Sudah lumrah, tugas sebagai kakak jika nak dibandingkan dengan abang amat laa berbeza dari segi peneman kita kala kita memerlukan seseorang. Sentuhan, belaian, kasih dan sayang seorang kakak amat berbeza dengan seorang abang. Tapi mungkin tidak semua begitu kan ? Instead of kakak, abang mungkin tempat korang untuk luah segale masalah.



Sepanjang 20 tahun aku lahir kat dunia nih, Belum pernah lagi aku merasa kasih sayang sebenar dari seorang kakak. Aku lah kakak, aku lah abang kepada adik-adik aku. Aku bangga jadi seorang kakak. Aku suka bila tengok adik-adik aku rasa terhibur dengan adanya kakak di sisi mereka. Kalau kena marah dengan papa or mama, aku lah yang selalu back up. Apa-apa jadi kat mereka, aku lah yang ade untuk temankan. Rase terharu apabila mereka suke ceritakan perihal aku pada kawan-kawan mereka. Yeah, mereka ade kakak macam aku. Tapi aku ? 

Tak pernah terlintas di hati aku untuk ade seorang kakak. Aku rase cukuplah kalau aku yang jadi kakak. Kalau ada kakak, best ke ? Selame nih, aku hidup sebumbung dengan adik-adik boleh lah aku nak berkongsi cerita ke apa. Semua hal aku ceritakan. Tapi sejak aku datang ke sini, I mean kolej tempat aku belajar sekarang, hati aku jadi tersentuh. Tersentuh dengan rakan-rakan yang ade kakak. Tak kisah kakak kandung atau kakak angkat. Aku tak tahu kenapa bila aku dah berumur 20 nih baru lah terasa di hati untuk ade seorang kakak. Sungguh, aku begitu mahukan seorang kakak hadir dalam hidup aku. Belajar kat sini, bukan senang. Selain kena pandai hidup berdikari, kena ade sokongan kuat dari seorang kakak. Dah name kolej perempuan. Tapi aku tak pernah niat pun untuk berbaik dengan mane-mane kakak kat sini. Aku nak rase kasih sayang seorang kakak. Camne sekalipon, tak boleh nak berbaik secara rapat. Mungkin aku dah terbiase hidup sebagai seorang kakak. 



Bila masalah mula datang tak henti, seperti selalu aku buat, adik lah tempat aku kongsi duka. Tapi aku rasa lain. Rasa untuk bermanja and suka-suka tuh tak same macam aku rase dengan 'kakak' nih. Yeah, adik kan lagi muda dari kita. Kalau dia dengar masalah kita pon, tak semesti dia boleh tolong selesaikan. Tapi dia, kakak yang aku kenal lain. For the first time in my life, aku rasekan yang aku dah jumpa kakak aku :) She's the one yang selalu wat aku rase betol-betol ade kakak sendiri kat sini. Satu jer. Die berbeza dengan kakak yang lain. Ape dia ? Biar aku jer yang tahu :)

Aku tak pernah expect pon boleh baik dengan dia. Benda jadi secara kebetulan jer. Aku boleh baik ngan dia since lawan futsal awal tahun arituh. Sejak tuh aku ngan dia rapat. Share tuh nih, gelak same-same, tidur pon same-same. HAHA :) Selama nih aku rase dah cukup matang bila jadi kakak, tapi dengan die aku rase macam kebudakkan. See ? How awesome she is. Banyak-banyak kakak aku kenal, aku tak pernah sampai ade rase "Die kakak aku. Aku ade kakak dah !"  Dengan dia, aku belajar untuk rase diri sebagai adik. Dengan dia, aku belajar untuk tidak simpan masalah sorang-sorang. Aku juga merasa untuk jadi macam adik-adik aku. Yeah, bercerita kat orang yang aku ada kakak. Cerita macam-macam pengalaman yang aku lalui dengan kakak aku. Saat aku gurau senda ngan dia, makan buah yang dia kupaskan untuk aku same-same pastuh 'kunyah' biji buah, cara dia panggil aku then senyum bila jumpe kat mane-mane, pasang lagu korea or "I'm sexy and I know it" then joget kat tengah bilik, time die usik aku dengan panggil aku "Kak Nad", nyanyi same-same lagak suare memasing sedap, bergossip sebelum tidur, dia urut aku time aku saket perot, belanja aku bontot ayam mase pegi pasar malam, ejek aku budak tembam and mate lebam, buatkan simpul kat rambut aku, and macam-macam lah ! Tak terkira saat manis tuh. I love that moments =')


Soalan yang aku pernah tanye kat mama mase dulu "Mama, nape kak takde kakak ?" sekarang dah terjawab. Sebab Tuhan tuh nak temukan aku dengan kakak aku sekarang nih ! Ya Allah, sungguh. Aku rase sungguh happy and terisi dengan adenya kakak macam die dalam hidup aku sekarang. Mungkin sebab gaya and cara dia berbeza, tuh yang aku jadi tertarik. Cehwaahh ! Bagi korang, benda nih simple. "Alah, biase je rase ade kakak" Tapi tak untuk aku yang ade rase ego untuk punya kakak sebelum nih ! Aku jadi lain. Mean, dah ade perangai kebudakkan or sifat adik dalam diri aku. Kalau tidak dia hadir dalam hidup aku, mungkin aku akan rase kekok bila aku dah ade kakak ipar ke akan datang. Hekhek :) Excited sungguh aku bercerita pasal kakak kan ? Yela, boleh imagine tak camne tersenyum jer aku sepanjang aku menaip entry nih dengan jejari tembam aku. Aku dah boleh duduk lepak lame-lame ngan seseorang yang bergelar kakak ! Aku jugak dah boleh nak gedik-gedik ngan die macam kebiasaan dilakukan oleh adik-adik aku kat aku. Well kakak sayang, saye sayang awok sangat-sangat =')



Kakak, saye mungkin akan kehilangan kakak. Tapi saye nak kakak tahu satu benda. Saye happy and suka sangat sebab kakak lah orang yang hadir, anugerah Tuhan untuk jadi kakak saye. Terima kasih sebab sedar and anggap kehadiran saye dalam hidup kakak as your adik :) No matter what happen, you always be my sis forever. I love you sis ^__^ 



|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|



p/s : love the way dia usap/gosok kepale aku. ouh, rase macam adik manje jer aku. HAHA=p





Okeyla. Sayang korang, assalamualaikum...!

15 comments:

  1. Wa'alaikum salam..
    Subhanallah jadi terharu dengan artikelnya.. ^_^
    soalnya artikel ini percis dengan kondisiku..

    ReplyDelete
  2. ain nak sangat ada kakak .
    kadang2 ain jelous
    bila orang ada kakak .
    macam best jew . nak2 lagi klu akk tu spoting & boleh sahring2 dengaan kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan ? tapi akak da dpt kakak yg akak nak :)

      Delete
    2. betol2 .
      tahniahh ^^ :) hehehe
      ain kadang2 kalau balik kampung ada la cousin ni sebaya dengan ain,
      bila akk dia balik dari upsi .
      mesti cousin ain tu tak layan ain sangat . yew la orang ada kakak . =='

      Delete
    3. hahaha! klaka la ain nih. cemburu lewtuh ! normal lah tuh syg.. adek2 akak pon kalo akak balek, adek spupu mcm pndg slack kat akak. puncenye sbb die kate bdk2 nih tak lyn diorg sbb akak ! alahai bdk2 :)

      Delete
    4. hehe . konpem la jelous .
      sebab akk cousin tu sekepala dengan adik dia ,
      siapa la kita .
      kita tak dew kakak .
      tapi ain ada adik yang otak nya gila2 . ahahahaha .
      tapi adik ain tu semua kecik2 lagi ( ain panggil adik2 ain tu askar jepun) . tapii bila mainn .
      sakit perot gelok tengok gelagat diaorang .

      kalau ain ada kakak .
      ain nak buat baner besar2 .
      tulis kat situ .
      AIN ADA KAKAK. KORANG TAK ADA !
      hahahhaha

      Delete
    5. wahhhh !! semangat !! adek-adek akak pon akak pggil askar :P tape2, nnt ain akan jmpe kakak yg ain nak :)

      Delete
  3. Saya ramai kakak. Ramai jugak adik :D hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak jugak . saya anak kedua . hehehe menyebok kejap

      Delete
    2. tapi ain nmpak mcm ank last -_-
      manjewww :)

      Delete

Copyright Reserved: simisimolek.blogspot.com